Skill 2: Design thinking
Onlangs heb ik de skill “Design Thinking met Sustainable Development Goals (SDGs)” gevolgd, en het heeft mijn perspectief op de wereld en mijn eigen rol daarin flink veranderd. Voorheen was ik niet bekend met de SDGs, de zeventien doelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld om wereldwijde uitdagingen zoals armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken. Door deze skill ben ik me ervan bewust geworden wat de wereld nodig heeft en hoe ik, zelfs met kleine acties, een verschil kan maken.
Een van de belangrijkste inzichten die ik heb opgedaan, is dat de SDGs niet alleen over grote, wereldwijde projecten gaan, maar ook over dagelijkse acties die bijdragen aan een betere toekomst. Dit besef kwam tot leven toen ik mijn opa en oma hielp in hun tuin. Zij zijn op leeftijd en vinden sommige taken, zoals het grasmaaien of hangen van zaadbollen in de bomen, steeds lastiger. Door hen te helpen, merkte ik dat ik niet alleen hun fysieke last verlichtte, maar ook hun mentale welzijn ondersteunde. Dit sluit direct aan bij SDG 3: Goede gezondheid en welzijn.
SDG 3 richt zich op het waarborgen van een gezond leven en het bevorderen van welzijn voor alle leeftijden. Door mijn opa en oma te helpen, droeg ik bij aan hun gezondheid en geluk. Het gaf hen de mogelijkheid om langer van hun tuin te genieten, wat niet alleen goed is voor hun fysieke gezondheid (door buiten te zijn en te bewegen), maar ook voor hun mentale welzijn (door de voldoening die een mooie tuin geeft). Het was een kleine stap, maar wel een die paste binnen het grotere plaatje van de SDGs.
Voor ik deze skill volgde, had ik nooit stilgestaan bij hoe mijn dagelijkse acties verbonden konden zijn met wereldwijde doelen. Door Design Thinking heb ik geleerd om problemen op een creatieve en mensgerichte manier aan te pakken, en door de lens van de SDGs te kijken, zie ik nu overal kansen om bij te dragen. Het heeft me geleerd dat verandering niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn; soms begint het met iets kleins, zoals het helpen van je opa en oma in de tuin.
Deze ervaring heeft me niet alleen dichter bij mijn familie gebracht, maar ook bij de wereld om me heen. Ik ben me nu veel bewuster van de uitdagingen waar we als samenleving voor staan en van de rol die ik daarin kan spelen. Design Thinking heeft me geleerd om out-of-the-box te denken en oplossingen te bedenken die zowel praktisch als duurzaam zijn. En de SDGs hebben me een kompas gegeven om te navigeren naar een betere toekomst.
Kortom, deze skill heeft me niet alleen nieuwe kennis opgeleverd, maar ook een nieuw perspectief. Het heeft me laten inzien dat iedereen, op zijn eigen manier, een steentje kan bijdragen aan een betere wereld. En soms begint dat gewoon in je eigen achtertuin.